Radno vrijeme Zvjezdarnice za posjete četvrtkom kroz cijelu godinu

Križevačka zvjezdarnica noću

Astronomsko društvo Perzeidi kroz cijelu godinu, svaki četvrtak navečer organizira otvorena vrata zvjezdarnice Kozmološkog centra u Križevcima. U tom terminu građani mogu besplatno doći razgledati Kozmološki centar, informirati se o radu Društva i aktualnim programima te, ako to vremenski uvjeti dopuštaju, promatrati noćno nebo kroz teleskop uz vodstvo volontera Društva.

Kako se na ovim geografskim širinama zalasci Sunca mijenjaju kroz godinu, odnosno znamo da Sunce zalazi u zimskom periodu puno ranije nego u ljetnom, a tu je još uvijek aktualno administrativno pomicanje sata za jedan sat posljednje nedjelje u ožujku i posljednje nedjelje u listopadu, tako se i početak radnog vremena zvjezdarnice mora prilagoditi tomu da bi se uopće moglo promatrati noćno nebo. Uzevši u obzir te promjene vremena zalazaka Sunca i pomicanje sata te da se objekti na noćnom nebu dobro vide tek oko sat vremena nakon zalaska Sunca, radno vrijeme definirano je po datumima u sljedećoj tablici:

DatumRadno vrijeme
od 1. 9. do 30. 9.od 21 sat do 22 sata
od 1. 10. do 31. 10.od 20 sati do 21 sat
od 1. 11. do 28. 2.od 19 sati do 20 sati
od 1. 3. do 31. 3.od 20 sati do 21 sat
od 1. 4. do 30. 4.od 21 sat do 22 sata
od 1. 5. do 31. 8.od 21:30 sati do 22:30 sati

Kraj radnog vremena ovdje je indikativan, odnosno naveden uvijek jedan sat nakon otvorenja, ali to treba shvatiti također uvjetno: kad su uvjeti za promatranja dobri i kad su u prvih sat vremena već došli posjetitelji, redovito su vrata zvjezdarnice otvorena i preko dva-tri sata nakon otvaranja. Međutim, ako pada kiša i uvjeti ne dopuštaju promatranja, onda su vrata otvorena minimalno – jedan sat nakon otvaranja.

Iznimno su moguće i promjene u ovom radnom vremenu za pojedini četvrtak, ali to će biti posebno najavljeno na službenoj web stranici Društva i na vratima Kozmološkog centra.

Za vrijeme promatranja, ulazak u zvjezdarnicu obično je na sporedna vrata – vrata na “kuli” (7 metara dalje od glavnih vratiju), dok se glavna vrata tada zaključavaju.

Za one koji žele znati više: kad to točno zalazi Sunce kroz godinu i kako se to odražava na radno vrijeme zvjezdarnice, možete pogledati na sljedećem grafikonu:

Radno vrijeme zvjezdarnice određeno po zalascima Sunca
Plava crta prikazuje vrijeme otvaranja zvjezdarnice u satima, crvena ispunjena vrijeme zalaska Sunca, crvena iscrtkana predstavlja 1 sat nakon zalaska, a plavo osjenčano područje vrijeme kad je zvjezdarnica otvorena. Narančaste vertikalne crte označavaju administrativno pomicanje sata u Hrvatskoj.