Ante Radonić zatvara Dane meteorita Križevci 2024.

Nakon tri predavanja tematski prilično usko vezanih uz fenomen meteora i meteorita, a povodom desete godišnjice priznanja meteorita Križevci u svjetskoj znanstvenoj zajednici (26. lipnja 2014.), ovogodišnji festival Dani meteorita Križevci zatvara se četvrtim predavanjem, jednog od najdugovječnijih naših popularizatora astronomije i astronautike, koji nas već više od pedeset godina informira o recentnim uzbudljivim događajima na tom području, što iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, što preko radija i televizije, pa je njemu prepušteno da nas slobodnim izborom teme izvijesti o tome čime je trenutno svijet zaokupljen kad se radi o svemirskim temama. Shodno tome, predavanje ima naslov: “Povratak na Mjesec”. Naš gost nam je poslao i kratku najavu svog izlaganja:

Večeras program za djecu na Danima meteorita Križevci

U sklopu programa obilježavanja desete obljetnice priznanja meteorita Križevci i objavljivanja u svjetskom registru meteorita Astronomsko društvo Perzeidi priprema večeras program za djecu u suradnji s križevačkim piscem Josipom Petrlićem Pjerom. Prenosimo pozivnicu na taj program s piščevog bloga, uz napomenu da će se u slučaju lošeg vremena program premjestiti u prostorije Kozmološkog centra (zvjezdarnice) koji se nalazi odmah do predviđene ljetne pozornice, a promatranje neba će u tom slučaju (nažalost) biti otkazano.

Večeras izložba (pravih) meteorita na Danima meteorita Križevci 2024.

Dani meteorita Križevci 2024. nastavljaju se večeras, u petak, 19. srpnja, trećim predavanjem vezanim uz temu meteorita, ali i posebnom atrakcijom prije i poslije predavanja. Radi se o izložbi oko pedeset pravih meteorita koje u svojoj privatnoj zbirci posjeduje večerašnji gost festivala, Domjan Svilković, profesor fizike, koji radi kao učitelj fizike na osnovnoj školi u Zagrebu.

Večeras drugo predavanje na Danima meteorita Križevci 2024.

Prvi dan meteorita Križevci, 12. srpnja, uspješno je održan, uz vrlo dobru posjećenost predavanja mr.sc. Ivana Romštajna i kasnije druženje na promatranju Mjeseca sa zvjezdarnice, sve do ponoći. Večeras nam dolazi drugi gost, ne po prvi put, poznati popularizator astronomije, jedan od zaslužnih za pronalaženje meteorita Križevci i jedan od predstavljača tog meteorita u Križevcima prije 13 godina, nedugo nakon što je pronađen, prof.dr.sc. Željko Andreić.

Večeras prvo predavanje na Danima meteorita Križevci 2024.

U (važno je napomenuti: klimatiziranoj!) Multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” večeras u 20:30 počinje prvo predavanje u ciklusu od četiri znanstveno-popularnih predavanja na ovogodišnjim Danima meteorita Križevci koji traju od 12. do 25. srpnja. Predavač je mr.sc. Ivan Romštajn, dugogodišnji popularizator astronomije na zvjezdarnici u Zagrebu. Kako nam je križevački meteorit “doletio” iz asteroidnog (planetoidnog) pojasa, danas ćemo saznati nešto više o tom području Sunčevoga sustava. Predavač nam ovako najavljuje svoj večerašnji nastup koji je nazvao “Što znamo o planetoidima?”:

Dani meteorita Križevci 2024

Znanstveno-popularna predavanja, promatranja noćnog neba, izložba meteorita i program za djecu. Astronomsko društvo Perzeidi u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom “Franjo Marković” Križevci ove godine organizira Dane meteorita Križevci povodom 13. obljetnice pada (4. na 5. veljače 2011.) i pronalaska (20. veljače 2011.) meteorita Križevci, te 10. godišnjice kako je isti priznat i uveden u službeni […]

Ovaj tjedan posjeti za građanstvo iznimno u petak

Radi Međunarodnog festivala folklora koji se održava u Križevcima u četvrtak u večernjim satima ispred zvjezdarnice, Astronomsko društvo Perzeidi pomiče posjete za građanstvo zvjezdarnici iznimno ovaj tjedan s četvrtka na petak, i dalje od 21:30. Od idućeg tjedna vraćamo se na standardne posjete četvrtkom od 21:30. Ovi posjeti su besplatni i nije potrebna najava. Napominjemo […]